Tek Mesajı Görüntüle
Alfa Romeo 159 1.9 JTD Distinctive
  #1 (permalink)  
Eski 13-04-2008, 00:48
otomex otomex kişi çevrimdışı
Super Moderator

Standart Alfa Romeo 159 1.9 JTD Distinctive

Açıkçası bu aracı uzun zamandır test etmeyi istiyordum ancak Alfa Romeo bayilerinde tanıdığımın olmaması ve bu yüzden test için verilen yarım saatlik sürenin çok yetersiz olması yüzünden ayrıntılı olarak inceleyememiştim. Neyseki sonunda dün alıcı olarak görüşüp kendi aracımıda rehin bırakmak şartıyla bir günlüğüne aracı test edebildim. Kullandığım model metalik gri 159 1.9JTD idi. Subjektif görüşlerim:

+'ları:
- Tasarımı. Alfa Romeo'nun 156 ile başlayan yeni tasarım çizgisinin yaratıcısı Walter De Silva'nın Seat'a transfer olmasından sonra yeni modellerin tasarımıyla ilgili soru işaretlerine Alfa Romeo firması 159 modeliyle noktayı koymuş. Kesinlikle kışkırtıcı ve albenisi yüksek bir tasarıma sahip.
- Yol tutuş limitleri çok yüksek, araç resmen her koşulda yola yapışıyor. Arka arkaya girilen virajlarda hiçbir şekilde salınıma girmeyerek güven veriyor.
- İç mekan kalitesi bir italyandan beklenmeyecek kadar yüksek. Çoğu zaman otomobilin alman olduğunu düşündürücek kadar ilerleme kaydetmişler.
- Hernekadar sportif özellikleri ağır bassa da aracın yol konforu çok yüksek; 156 modelinin selefi olmasına rağmen kesinlikle konfor özellikleri kıyaslanamayacak kadar yüksek.
- Alt donanımda neler sunuluyor bilmiyorum ama Distinctive adı verilen donanım çok zengin. (Bi-xenon farlar, deri döşeme, elektrik kumandalı ve ısıtmalı koltuklar, Bose marka müzik sistemi...)
- Aracın iç mekan yalıtımı çok başarılı ve dizel olduğunu otomobilden anlayamayanların farketmesine imkan yok. Motorun sesini duymak için ya gaza yüklenmeniz yada camları açmanız gerekiyor.
- İtalyan araçlarının çoğunun baş belası olan "tıkırtı" sorunundan eser yok. Araç 11.000 km'de olmasına rağmen bozuk zeminlerde bile aracın içinde en ufak bir tıkırtı sesi bile yoktu.
- Direksiyonun tepkileri çok keskin ve net. Resmen otomobile hükmettiğinizi hissediyorsunuz.
- Fren sistemi ve etkisi belkide bugüne kadar kullandığım otomobiller arasında "en iyisi"ydi.
- 150 Bg ve 320 Nm'luk torkuyla araç özellikle ara hızlanmalarda çok başarılı, koltuğa gömdüğünü hissettiriyor. Yüksek hızlarda ise soluğu kolay kolay kesilmiyor.
- Ncap çarpışma testlerinden 5 yıldızla ayrılmış olması güven veriyor.

Sınıf standartlarını karşılayan özellikleri:
- İç mekan genişliği çok başarılı. 156'daki gibi orta sınıfa göre dar bir iç mekanla karşılaşacağını sananlar aracın içine binince nekadar yanıldıklarını görüyorlar.
- Direksiyon, pedal ve vites geçişleri kesinlikle yormuyor ve sınıfından beklenen rahatlığı sunuyor.

-'leri:
- Aracın dizel olmasını baştan yadırgıyorsunuz çünkü motorlarının sesiyle ün yapmış markalardan biri olan Alfa Ropmeo'nun 159 dizel modelinde haliyle vasat bir motor sesi mevcut.
- Yakıt tüketimi. Belki kendi aracıma alıştığım içindir ama bilgisayardaki ortalama 8.0 litrelik tüketim bana dizel motor için yüksek geldi. Gerçi boş ağırlığı 1550 kilo olan bir kütleyi harekete geçiren bir motordan bahsediyoruz...
- Bagaj hacmi sınıfının çok altında. 405lt.
- Aracın orta konsolunun yüksek tasarlanması ve uzun motor kaputu görüş ve hakimiyet hissinizi törpülüyor.
- Hernakadar ön-arka park sensörleriyle iş sağlama alınmak istense de hem arkasının yüksek olması hemde aracının burnunun uzun olması dikkat istiyor.
- Vites kolu 1,3 ve 5. konumlardayken klima kontrollerini perdeliyor.

Subjektif yorumum: Verilen parayı sonuna kadar hakeden, üstelikte İtalyan hastalıklarından kurtulmuş bir araç. Sürüş dinamikleri, tasarımı, verdiği kullanım zevkiyle insanı satın almak için kışkırtıyor.
Genel:
Alıntı Yaparak Cevapla